Over ons

Thuis in pottenbakkersmaterialen

Wat een huwelijk allemaal niet teweeg kan brengen. In 1959 werd ovenbouwer Nico Duller verliefd op de mooie pottenbakster Yolly Van den Wijngaard. Ze hadden niet alleen oog voor elkaar, maar bleken eveneens oog te hebben voor het zakenleven. In de Czaar Peterstraat te Amsterdam zag Ve-Ka het levenslicht. De afkorting staat overigens voor Vakmateriaal Keramiek.

Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een groothandel die gespecialiseerd is in pottenbakkersmaterialen. Denk hierbij aan klei, gereedschappen, glazuur, grondstoffen, draaischijven, keramiekovens, en meet- en regelapparatuur. Tot de klantenkring van Ve-Ka behoren professionele bedrijven, maar ook de overheid weet Ve-Ka te vinden. In scholen, ziekenhuizen, asielzoekerscentra en gevangenissen wordt veelal gekleid met het materiaal van Ve-Ka. Wie heeft er niet ooit een asbak van klei gemaakt? De keramiekovens worden overigens zelf geproduceerd in allerlei afmetingen en een eigen servicedienst staat garant voor (behoud van) kwaliteit.

Terug in de tijd

Het echtpaar Duller/Van den Wijngaard had een goed en inspirerend huwelijk. Het stel liet Ve-Ka snel uitgroeien tot een middelgroot bedrijf.

De activiteiten werden gesplitst in de verkoop van kleien en grondstoffen (Ve-Ka Industrie Keramische Grondstoffen) en in ovenbouw (Ve-Ka Ovenbouw). In de jaren zeventig bleek behoefte te zijn aan een opsplitsing van de activiteiten. Zo ontstond een groot- en een detailhandel. De groothandel verhuisde naar Dreumel in het land van Maas en Waal en de detailhandelsactiviteiten verplaatsten zich naar onze hoofdstad en Utrecht.

Naast hun ‘kind’ Ve-Ka kregen de heer en mevrouw Duller ook nog twee dochters. Dochter Babette Duller bleek al jong gek met klei. Volgens velen is ze ‘getrouwd’ met het materiaal.

In 1987 nam Babette de taken over van haar moeder om twaalf jaar later eveneens het ovenbedrijf van haar vader over te nemen. Mevrouw Duller is ondertussen eigenaar van de twee Ve-Ka-bedrijven die onder zijn gebracht in de moedermaatschappij Ve-Ka Keramiek Holding. Alle activiteiten zijn sinds 2003 geconcentreerd in Dreumel; de detailhandelsactiviteiten zijn afgestoten.

Traditie

Yolly van den Wijngaard was een belangrijke voortrekker in de keramische wereld. Zo richtte ze in 1980 richtte samen met Wim Pallada, Harm van Veen en Piet Kers de Stichting Klei & Hobby op met als doelstelling ‘de bevordering van het creatief bezig zijn, in het bijzonder op keramisch gebied’. De stichting trachtte dit doel te bereiken door ‘het uitgeven van een informatieblad, het organiseren van tentoonstellingen en het geven van cursussen’.

Babette is in de keramiekwereld een begrip. Zo heeft ze namens Nederland diverse pottenbakkersdorpen in Azie (onder andere India, Sri Lanka, Armenië en Nepal) geadviseerd over hun bedrijfsvoering. Binnenkort gaat ze dit zelfde in Afrika doen. Ook is Babette bestuurslid van de Nederlandse Keramiek Opleiding.