Engobe is een fijn kleipoeder, dat we kleuren door er metaaloxyden en kleurstoffen aan toe te voegen. Voor een perfect resultaat breng je het aan op leerharde klei. Dit moet niet al te dik, want anders bestaat de kans dat de glazuur er tijdens het bakken af springt. Als je toch een dikke laag wilt aanbrengen, dan kun je het mengen met transparantglazuur of met een fritte. Uiteraard verkopen wij dit ook.
Engobe kun je aanbrengen door de keramiek erin te dompelen, door het stuk ermee te overgieten of door het aan te brengen met een grote en vooral zachte penseel. Oor het aanmaken van engobe kun je onze glazuurfix GL-2750 gebruiken. Dit is een hecht- en bindmiddel, dat ervoor zorgt dat de engobe gelijkmatig over het aardewerk verdeeld wordt.
Met een scherpe krasnaald wordt de engobe vervolgens ingekrast. Deze techniek, sgrafitto genaamd, is een typische engobe-techniek, waarbij de leerharde klei wordt ingekrast, zodat de oorspronkelijke kleilaag weer naar boven komt. Je kunt dit ook na het biscuitbranden met (half-)transparantglazuren doen. In de regel wordt een engobe na glazuurbranden intenser van kleur.
Een standaard recept voor engobe:
- Blauw: 100 gram WB30 Pm kleipoeder en 3 gram kobaltoxide
- Groen: 100 gram WB30 Pm kleipoeder en 3 gram koperoxide
- Zwart: 100 gram WB30 Pm kleipoeder en 5 gram M-25152 kleurmengsel zwart
Natuurlijk kunt u zelf experimenteren met oxides, kleurstoffen en majolica. Vraag ons vooral naar tips of kom langs in de winkel! Let in elk geval op dat u niet meer dan 10 procent kleur toevoegt.
Sinter Engobe
Een speciaal soort engobe is de sinter engobe. Deze soort engobe bevat een vloeimiddel, dat ervoor zorgt dat de engobe zich beter aan het kleioppervlak hecht. Bijzonder aan deze soort is dat het zowel voor als na het biscuitbranden gebruikt kan worden. Als je de engobe boven de 1150 °C stookt, krijgt deze een mooie glans.
Een standaard recept voor een sinter engobe:
100 gram WB30 Pm kleipoeder, 10 gram transparantglazuur of een fritte. Ok hier geldt: niet meer dan 10 procent kleurpigment toevoegen!
Ook de sinter engobes kunt u aanmaken met glazuurfix GL-2750 en worden aangebracht met een zacht penseel.
Terra sigillata
Deze term komt uit het Latijn en betekent “gestempeld aardewerk”. Dit mengsel kan op leerharde en droge klei worden aangebracht op elke gewenste manier. Als de terra sigillata is opgedroogd, dan kunt u het oppervlak opwrijven met een doek om het te laten glanzen. Stoken doe je op een temperatuur van 900 tot 1000 °C. Hoe hoger je stookt, hoe meer de glans zal verdwijnen. Door na het stoken een laagje cerpol aan te brengen, krijg je de glans weer terug.
Een recept voor terra sigillata:
- Gebruik een fles van 2 liter.
- 1,5 liter water
- 10 gram ontvlokker, waterglas of calgon
- 600 gram Wb30 Pm of ball clay
- Een plastic slangetje.
Roer de ingrediënten door elkaar totdat het mengsel de dikte heeft van yoghurt en schenk het in de fles. Schud de fles stevig en zet 24 uur afgesloten weg. Steek het slangetje in de fles, tot het punt waarop de terra donkerder begint de worden, dit is ongeveer twee derde van de fles. De donkere onderste laag hevel je door middel van het slangetje over. Dit gebruik je. De rest is water, dat mag weg.