Ve-Ka Nieuwsbericht

Ve-Ka Nieuwsbericht

Een jeugd met klei én KLEI

Door Piet Augustijn (Klei mei 2020)

Babette Duller (1965) is opgegroeid met klei én KLEI. Haar vader Nico Duller was ovenbouwer en haar moeder Yolly van den Wijngaard was pottenbakker. Zij begonnen in 1958 in Amsterdam het bedrijf Ve-Ka (Vakmateriaal Keramiek). Tegenwoordig is het bedrijf in Dreumel gevestigd en is Babette de eigenaar.


In 1980 richtte Yolly van den Wijngaard samen met Wim Pallada, Harm van Veen en Piet Kers de Stichting Klei & Hobby op met als doelstelling ‘de bevordering van het creatief bezig zijn, in het bijzonder op keramisch gebied’. De stichting trachtte dit doel te bereiken door ‘het uitgeven van een informatieblad, het organiseren van tentoonstellingen en het geven van cursussen’.

De hanger die Yolly van den Wijngaard had bedacht en die Babette Duller uitvoerde,

Dat informatieblad kwam in november 1980 voor het eerst uit onder de titel Klei & Hobby waaraan bij Yolly thuis veel tijd werd besteed. Babette en haar vier jaar jongere zusje Nicole werden ook aan het werk gezet. Zo moesten zij etiketten met de adressen van de abonnees op de papieren omslagen plakken en daarna volgens een bundellijst de poststukken sorteren en bundelen op postcode. Ze kregen hier elk 50 cent per keer voor…
Maar er werd thuis ook gekleid. Zo had Yolly een hanger bedacht die uitgedeeld kon worden. Aan de ene kant stond het ‘blij dat ik klei’-logo dat zij getekend had en aan de andere kant ‘Klei & Hobby 6 x per jaar informatie’.

Babette maakte 100 van deze hangers en kreeg daarvoor 10 cent extra zakgeld. Babette herinnert zich ook nog de uitstapjes die haar moeder organiseerde. Zo was er een reisje waar 70 mensen meegingen in de tijd dat er rond de 1.000 abonnees waren. Best een flinke opkomst dus! Yolly had aan alles gedacht: er werd vervoer geregeld, er werden afspraken gemaakt met keramisten en locaties die bezocht werden en aan het eind van de dag was er een koffietafel. Ze was alleen één ding vergeten: de lunch. En omdat beloofd was dat alles inclusief was, hadden de meeste mensen ook niets te eten meegenomen. Daar was niet iedereen blij mee. Desondanks was ook deze excursie een succes.

 

Veel van de voorbeelden uit de rubriek Ideeën in klei werden thuis in Abcoude aan de keukentafel gemaakt. Het hele gezin, zelfs oma, deed dan mee zoals te zien is in het artikel uit 1983.

In 1987 overleed Yolly. Babette, die inmiddels de SBB (toen nog een dagopleiding) en de Academie in msterdam had gedaan, gevolgd door een periode op de Vrije Academie WBK in Den Haag en de Cnifop in La Borne, nam de zaak over en is daarnaast nog altijd actief in het ontwikkelen van glazuren. Klei blijft haar passie!

Hieronder een link naar een oude pagina uit Klei met de hele familie:

Ken je iemand die dit niet mag missen: