Ve-Ka Nieuwsbericht

Ve-Ka Nieuwsbericht

Blad schaal

Blad voorbeeld

We zoeken allemaal wat afleiding in deze spannende tijden. Wat er gaat gebeuren is voor de toekomst. Maar als we toch thuis zitten, zijn inspiratiemomenten onontbeerlijk. Daarom deze keer een herfstblad als voorbeeld.

Na een  warme zomer gaan we ons weer langzaam naar binnen verplaatsen. De herfst met haar mooie warme kleuren geeft ons genoeg inspiratie om mooie herfst schalen te gaan boetseren. 

We beginnen met een homp klei die we uitrollen tot een gelijkmatige plaat. Als vorm kun je een mooi herfstblad uit de tuin gebruiken. Wij hebben gekozen voor een esdoornblad, maar een beukenblad of een eikenblad levert een heel andere schaal op. Leg de mooie vorm, het herfstblad, erop en ga er nog een keer stevig met de rolstok over heen. Dit voorkomt dat het blad gaat schuiven. Vervolgens voorzichtig met een mesje het kleiblad uitsnijden. Dan komt het lastigste, het blad er weer afpeuteren.

Om de schaal vorm te krijgen, kun je de klei over een ronde vorm een klein beetje op laten stijven. Pas wel op om dit niet te lang te doen want dan droogt te klei en krimpt hij. Hierdoor kunnen er kleine scheuren ontstaan en dat zou zonde zijn.

Na de biscuit stook, begint het glazuren. Wij hebben gekozen voor de nieuwe steengoed glazuren uit de 2600 serie. Ons glazuur Steengoed blauwgroen (GL-2632) is deze maand in de aanbieding.

Kleiblad-benodigdheden
Kleiblad met blad
Blad vormen

Ken je iemand die dit niet mag missen: