eenvoudige glazuur stook

0,00

Artikelnummer: glazuurstook Categorieën: ,

Beschrijving

Glazuurstook

De glazuurstook kan op vol vermogen worden ingesteld naar de gewenste eindtemperatuur; dit hoeft niet stap voor stap warmer, zoals men bij de biscuitbrand zou doen. Voor aardewerk is de gewenste temperatuur tussen de 1020 °C en 1060 °C. Wij bevelen 1040 °C als gemiddelde temperatuur aan, zodat alle glazuren goed kunnen uitvloeien en de loopglazuren niet te veel van de scherf kunnen lopen.

Het aanbrengen van het glazuur kan op diverse manieren worden gedaan. Één van de meest voorkomende methodes is het aanbrengen met de kwast, waarbij het -afhankelijk van het glazuur- 2 of 3 keer opgesmeerd moet worden. Deze informatie treft u doorgaans op de verpakking. Zo niet, bel dan gerust.

Een andere manier is het met de hand of elektrisch spuiten van het glazuur. Men gebruikt hier poederglazuren voor, die met water aangemaakt worden tot een glad papje. Let op: effectglazuren zijn moeilijker te spuiten dan gewoon glanzende glazuren, omdat de structuur korreliger is.


Smeer voor het behoud van uw ovenplaten de ovenplaten in met ovenplaatpasta OO 4882, twee lagen is voldoende. De pasta beschermt uw ovenplaten tegen eventuele glazuurdruppels. De pasta schilfert er na verloop van tijd af, dus af en toe moet er een nieuwe laag aangebracht worden. De pasta verkopen we in emmertjes van ca. 750 gram voor €4,90.

Plaats de werkstukken voorzichtig in de oven. Zet ze altijd op een triangel, want als de onderkant is geglazuurd, zal deze onherroepelijk aan de bodem vastplakken. Als de onderkant niet is geglazuurd, kan het glazuur gaan lopen en de ovenplaat beschadigen.

Let op dat de werkstukken niet met elkaar in contact komen, want dan smelten ze aan elkaar vast. Open de oven na afloop pas als deze voldoende is afgekoeld!