G-8P7N3X5BJ9
Foto van Ve-Ka Nieuwsbericht

Ve-Ka Nieuwsbericht

Museum Kanizsia Dorottya Lakatos László

Lakatos László

De zomer is voorbij en het gewone leven weer begonnen. Voor veel mensen was het een bijzondere vakantie;  met gemengde gevoelens kijken we terug op een vakantie in eigenland.  Het was heerlijk,  geen buitenlandse reizen en daardoor geen lange autoritten met alle emoties onderweg. Wel zo rustig en relaxed. Toch voor mij volgende jaar weer ietsje verder weg, ik droom ervan! Dat dromen brengt mij weer bij een vakantie in Hongarije, waar wij de keramist Lakatos László mochten ontmoeten. Een potter in hart en nieren, eigenaar van een echt familie bedrijf waar bij hij het vak van vader heeft geleerd en het nu doorgeeft aan zijn zoon. Mocht u ooit in Mohacs komen, de stad van de zware keramiek, bezoek hem dan. Hij geeft dat geheim weliswaar niet prijs, maar het is een genot om hem te zien draaien. 

Zijn routine is prachtig om te zien. En als u daar dan toch bent, bezoek dan ook het Museum Kanizsia Dorottya. Dit is een klein lief museum met een indrukwekkende collectie keramiek van de potters uit de Mohacs en omgeving.

Een van de vazen die Lakatos voor vele families en restaurants in de omgeving draait is de originele bonenpot. Dit is een vuurvaste vaas; een grote pot die ze met gaas omwikkelen om hem zo extra stevigheid voor het open vuur te geven.  De pot wordt van binnen en van buiten geglazuurd met een laagbakkend glazuur. De vuurvaste klei mag immers niet te hoog gebakken worden aangezien deze dan zijn schokbestendigheid verliest.

Lakatos László www.lakatoskeramia.5mp.eu

Bonensoep

Als u een originele Hongaarse bonensoep wilt eten, moet u natuurlijk ook de pot maken. Dit begint met een vuur- bestendige klei oftewel de flame proof. De klei voor deze pot is deze maand in de aanbieding. Als u de pot klaar hebt, kunt u deze, liefst natuurlijk op een mooie herstdag,  ook echt te gebruiken voor de originele Bableves. (bonensoep). Lakatos László gaf ons het volgende recept mee:

  • 200 gr bonen  liefst geen witte, die zijn te zacht.
  • 1 schenkel
  • 300 gr. Gerookte varkens vlees liefst de dijen.
  • 150 gr. Peterselie
  • 2 grote uiten  in stukken gesneden
  • 500 gr. Winterwortels in stukken gesneden
  • 2 paprika s ins tukken gesneden
  • 5 tenen knoflook  in kleien stukjes gesneden
  • 1 droge worst
  • 2 laurierbladeren
  • Zout
  • 8 tot 10 peperkorrels
  • 4 – 5 el.  Reuzel  of olie
  • 2 el.  Bloem
  • 2 tl. Paprika poeder
  • 2 dl. Zure room voor bij het opdienen.

Doe eest het vlees  in de kookpot en giet er vervolgens ongeveer 3 tot 4 liter kokend water bij. De pot staat al in het open vuur. Laat het geheel koken tot het vlees zacht begint te worden, hetgeen zomaar eens 2 uur zou kunnen duren. Kortom neem de tijd. Voeg daarna de groeten en de geweekte bonen toe laat. Laat het geheel nog eens anderhalf uur koken. Let er wel op dat er af en toe een blok hout op het vuur legt. Als er te veel water verdampt kun je er gewoon een beetje bijgieten . Als als er voldoende ruimte in de pot zit niet, dan draait  de soep vanzelf.  Zo niet moet je misschien zelf roeren (dan zitten er teveel ingrediënten in de pot).

De bloem samen met de reuzel apart opwarmen tot een mooie papje. Daar voeg je de paprika poeder en peterselie bij. Dit geheel omroeren tot het weer een glad papje is. Het resultaat wordt toegevoegd in de kookpot.

Deze Hongaarse bonensoep serveren met een toefje room op de soep. Voeg een paar stevige plakken brood op de schotel toe.

Dat het u moge bekomen: Jó Etvágyat!

Ken je iemand die dit niet mag missen: