G-8P7N3X5BJ9
Foto van Ve-Ka Nieuwsbericht

Ve-Ka Nieuwsbericht

Repareren van een breuk in je werkstuk

Biscuitlijm

Biscuitlijm (ook wel bisque fix, keramieklijm of ovenbestendige lijm genoemd) is handig om scheurtjes of kleine breuken in biscuitgebakken keramiek te herstellen, zodat je het daarna weer kunt glazuren en afbakken. Hier zijn een paar tips voor het beste gebruik:

Biscuitlijm

Zo gebruik je biscuitlijm:

  1. Schoonmaken
    Zorg dat de breukvlakken of scheurtjes goed schoon en stofvrij zijn. Eventueel licht schuren helpt.
  2. Aanbrengen
    • Gebruik een kleine spatel, kwast of je vinger om een dun laagje biscuitlijm op de scheur of breuk te smeren.
    • Vul scheurtjes helemaal op, maar vermijd te dikke lagen (die kunnen tijdens het stoken barsten of loslaten).
  3. Drogen
    Laat de lijm volledig drogen voordat je gaat glazuren of opnieuw stoken. Vaak is dit 24 uur drogen aan de lucht, maar check de verpakking van jouw product.
  4. Gladmaken
    Als de lijm droog is, kun je het oppervlak licht opschuren om het glad te krijgen, zodat de reparatie minder zichtbaar is.
  5. Glazuren en stoken
    Je kunt het daarna gewoon glazuren en opnieuw in de oven afbakken (volg de stooktemperatuur die op het potje van de lijm aangeeft).
  6. Biscuitlijm geschikt tot ca. 1100–1260 °C, dus check even of dit bij jouw klei/glazuur past.
  7. Let op biscuitlijm is beperkt houdbaar , potje goed afsluiten en eventueel nog verpakken in een extra plastic zakje

Ken je iemand die dit niet mag missen: