Ve-Ka Nieuwsbericht

Ve-Ka Nieuwsbericht

Majolica

Het ontstaan van majolica is niet geheel duidelijk. Naslagwerken spreken over het ontstaan vanuit het Midden-Oosten. Met name het aardewerk uit Spanje en Italië was karakteristiek in latere jaren is dit ook doorgekomen in Engeland en Nederland. Het woord Majolica kan een verbastering zijn van het eiland Mallorca, dat in de middeleeuwen het centrum van productie was van bont beschilderd aardewerk.

Oorspronkelijk werd voor het maken van majolica-werkstukken een transparant glazuur gebruikt met tinoxide (het Italiaanse maiolica staat voor 
met tinglazuur bedekt aardewerk dat sinds de Renaissance wordt vervaardigd), voor de helderheid. Hierdoor komen de kleuren het beste tot hun recht. Ook Delfts blauw wordt op deze manier gemaakt. Voor informatie over de geschiedenis van de Nederlandse tegel kunt u eens kijken op de website van het Nederlands tegelmuseum.

Majolica kleurenvoorbeeld
Majolica 17e eeuw
Majolica dorpje kleur
Majolica modern

Tegels gedecoreerd met majolica, van vroeger naar meer recent. 

Arabische gom

Majolicapoeders zijn als op- en onderglazuur te verwerken en worden aangebracht met een penseel. Bij het gebruik van majolica als onderglazuur decoreer je rechtstreeks op de scherf en glazuur je naderhand met een transparant glazuur (GL-1100).

Bij gebruik als opglazuur glazuur je eerst de scherf en decoreer je de majolica er overheen. Bij deze techniek kun je een witte glazuur (GL-1101) gebruiken voor extra helderheid, die aangemaakt kan worden met glazuurfix (GL-2750) voor een betere hechting aan de scherf.

De majolica moet aangelengd worden met water en arabische gom (GL-2707/050, zie foto rechts). Enkele druppels hiervan zijn voldoende.

Tips en Technieken

Mocht u problemen hebben met het zelf verzinnen van een mooie tekening, dan is het overtrekken met carbonpapier of met potlood van een mooie afbeelding wellicht een idee. Tijdens het bakken brandt de afdruk weer weg.

Er bestaan natuurlijk verschillende schildertechnieken en verschillende penselen die ervoor kunnen worden gebruikt, van platte kwasten tot penselen van Nr. 0 (heel fijn) t/m 16 (groot) tot waaierpenselen. Deze varianten zijn er met verschillende soorten haren, afkomstig van bijvoorbeeld varkens, geiten, marters of eekhoorns. Verder zijn er natuurlijk de synthetische penselen.

Ook met een sponsje kunt u majolica aanbrengen, voor een wat speelser effect. Knip de spons ook eens in een bijzondere vorm, zoals een ster of een hartje.

Mooie spatten kunt u maken met een tandenborstel.

Hoe meer lagen u aanbrengt, hoe intenser de kleur wordt.

De maximale stooktemperatuur staat vermeld op de verpakking van de majolica.

Zoek ook eens op google naar foto’s van majolica en zie wat een uitgebreide mogelijkheden er zijn!

Majolica huisjes
Majolica voorbeeld

De kleuren worden na het bakken feller. Op bovenstaande foto ziet u van links naar rechts de kleuren GL-2012, GL-2013, GL-2016, GL-2020, GL-2018 en GL-2003. De laatste 2 cijfers van elke kleur corresponderen met de cijfers op de grote afbeelding bovenin deze pagina.

Ken je iemand die dit niet mag missen: