Ideeën in klei
Pagina uit het blad KLEI (opnieuw gepubliceerd in het nummer mei 2020) bij het artikel van Piet Augustijn.
Vissen met de hele familie
Een middag plezier en een huis vol vissen, dat was het resultaat van een familiebezoek. Voor u wellicht een idee, om met jong en oud, kleiers en niet kleiers een werkstuk te maken: in club-, school- of familieverband.
Voor zo’n stuk groepswerk lenen onderwerpen als vissen, vogels of bloemen zich het beste.
Benodigdheden
Klei met een fijne chamotte.
Een onderlegger of een stukje plastic om op te werken.
Kleine hulpmiddelen, zoals spatels, mesje, kleiroller, vormsnijder of kleipersje.
Glazuur, waarvoor wij Monocuit kozen.
Zachte penseel (z.g. mop).
Lijm, geschikt om steen op een bord te bevestigen.
Geschikt prikbord (in de handel, maar kan ook zelf worden gemaakt).
Opdracht
Maak van klei een vis of een andere waterbewoner. Met het oog op het opplakken, aan de achterzijde vlak.
Grootte: tussen de 3 en 15 cm, afhankelijk van de afmetingen van het bord.
Daar gingen we aan de slag. Ieder zocht een hoekje om te werken, aan tafel, op de grond, of ergens in de keuken…
Zoveel mensen, zoveel smaken. De maanvis werd met grote precisie uitgevoerd: gerold, bijgesneden en als finishing touch een stukje oude krant ingedrukt. Een plakje klei, dat aanvankelijk veel op een plankje van een sigarenkistje leek, werd een walvis. Een gevaarlijk uitziend monster zat grappig in elkaar: een plat stukje klei er overheen, waardoor er een halfholle vis ontstond. Staart en vinnen eraan geboetseerd, schubben ingekerfd en in de openstaande bek enorm tanden. Een prachtvis.
Kleine visjes werden eenvoudig tussen duim en wijsvinger gevormd en met een mesje of vormsnijder bijgewerkt. Ook kikkervisjes leverden weinig moeite op. Enkele deelnemers waren aan waterplanten begonnen, waarbij gebruik werd gemaakt van een kleipersje. Ze leverden ons veel plezier op. Wie eenmaal met zo’n kleipersje bezig is, met verschillende zeefjes, weet niet van ophouden. Er kwamen zoveel modellen dat we een keuze moesten maken, omdat het bord niet voor alle kreaties plaats bood.
De nog vochtige kleiproducten werden met een kwast van een laagje monocuit voorzien. De smeuïge pasta liet zich ook uitstekend in lagen over elkaar heen verwerken. Het voordeel van dit glazuur is het eenmalig bakken zodat de biscuitbrand wordt overgeslagen en de kleiclub ziet spoedig het resultaat. De nog warme vissen en planten werden later gretig uit de oven gevist. Rangschikken op het bord en daarna vastplakken was spoedig gebeurd, het aquarium was klaar. Met de kwast nog een paar planten bijschilderen, maakte het nog mooier.
Het hangt reeds aan de muur en het zwemt.
Yolly v.d. Wijngaard